Nieuws

Hoi,  zoals via de app aangegeven hier wat extra informatie; 

Hallo allemaal,

 

Het jaar 2023 heeft voor ons in teken gestaan van de overname van de Flierenberg. Vóór de overname zaten ik (Thijs) en Loes (mijn moeder) samen in het bedrijf, nu gaan Anna en ik verder. Hierdoor ontstond er gelegenheid om na te denken over hoe we de Flierenberg vorm geven.

Eén van de mogelijkheden die we nu onderzoeken is een gedeeltelijke omschakeling naar een groepsstal. Een groepsstal sluit aan bij onze visie op paardenwelzijn. Paarden krijgen door deze manier van stallen meer ruimte en het komt tegemoet aan de natuurlijke behoefte van het dier. Ook zou het onze werkzaamheden fysiek wat lichter kunnen maken.

Op dit moment is het nog onzeker of het realiseren van een groepsstal haalbaar is. Dit heeft te maken met externe zaken als wet- en regelgeving en de gemeente. En met praktische zaken voor onszelf, zoals hoe het er dan uit komt te zien en het financiële plaatje.

We snappen dat deze ontwikkelingen voor jullie belangrijk zijn, dus we houden jullie de komende tijd op de hoogte. Dit doen we door jullie een bij nieuws een update rond te sturen en een bijeenkomst te organiseren zodra er zaken concreter worden. En als je vragen hebt over je eigen situatie of zie je dit type huisvesting ook zitten voor jouw paard / pony,  spreek ons dan even aan als je ons ziet.

Mede dankzij jullie medewerking en begrip is de Flierenberg een fijne plek voor de paarden en voor ons!

 

Thijs en Anna

 

 

Een aantal stallen staat al een tijdje leeg. Hierdoor hebben wij ons kunnen verdiepen in het onderwerp van groepsstalling. Enkele van die stallen zijn nu weer gevuld. De eigenaren hebben wij al meegenomen in bovenstaande verkenning en staan er in ieder geval positief tegenover!

 Meer informatie over groepshuisvesting

Er zit een aantal voordelen aan groepshuisvesting:

  1. Het geeft rust, want paarden zijn 24/7 in dezelfde groep
  2. Ze kunnen continu knabbelen en eten
  3. Bewegingsvrijheid

Een aantal uitdagingen die het met zich meebrengt is:

  1. De voerbehoefte van elk paard is verschillend en lastig controleerbaar in groepsverband
  2. Het creëren van een goede ondergrond en een schuilmogelijkheid

 

Lange herfstachtige periode afgelopen winter

Afgelopen winter hebben we een erg lange ‘herfst achtige periode’ gehad. De track groep en de 24/7 groep hebben het meest last gehad van een slechte ondergrond door de regen. En natuurlijk het meeste last van de eindeloze regen op de ruggen van de paarden, dat geldt ook voor de IJslander & shetlander groep. Mede hierdoor gaan we komende zomer aan het werk om de track groep en de grote 24/7 groep te verbeteren. Bij alle drie de groepen komt een schuilmogelijkheid te staan. Op de track gaan we tevens met mud control platen werken een aantal delen van de ondergrond verbeteren.

 

Veel regen, zorgen om gewassen waaronder hooi

Ik deel dit ter info en om mijn zorgen te delen;

Door de aanhoudende regen zijn veel percelen niet begaanbaar, kunnen telers pas laat inzaaien en lopen gewassen flinke schade op. Ook de percelen die ik in gebruik heb voor het maken van hooi zijn op dit moment te nat om er op te kunnen rijden. Dat baart mij zorgen; krijg ik het gras er wel af? Krijg ik het droog genoeg? En als laatste, als iedereen hier last van heeft, blijft hooi via de fourage handel dan wel betaalbaar? Laten we hopen dat de zomer snel komt!